Gerealiseerde projecten en referenties

Fokker

87. fokker hoogeveen

Duurzame precisie conditionering bij High-Tech Fokker

Fokker Aerostructures is een speler met absolute wereldfaam als het gaat om high-tech onderdelen voor de lucht- en ruimtevaart. Ons is een vraagstuk voorgelegd voor het klimatiseren van de productieruimte waar het ‘motor-engine-frame’ voor de Ariane 5 raket geproduceerd wordt. Dit onderdeel wordt tijdens de lancering aan grote krachten blootgesteld. Tijdens fabricage van de delen worden strenge eisen gesteld aan het binnenklimaat van de produktieruimtes.

Duurzame ruimteconditionering

De opdracht luidde; ‘zorg voor een binnenklimaat binnen nauwe toleranties waarbij exploitatielast en een prettig werken hand in hand gaan’. De ruimte moest bijna 25-voudig doorspoeld worden met verse buitenlucht om schadelijke dampen af te voeren. Met deze grote luchthoeveelheid is gekozen voor balansventilatie met warmteterugwinning. Meer dan 70% van de energie, bestaande uit warmte én vocht, wordt terug gegeven aan de ruimte. Dit betekend een forse reductie op CO2-uitstoot en besparing op exploitatiekosten.

Lastig!

Om bij extreem hoge ventilatievouden een stabiel binnenklimaat te waarborgen wordt vaak water als energiedrager gekozen vanwege de goede regelbaarheid ervan. Helaas vraagt de tussenkomst van een energiedrager (bijvoorbeeld water) om extra energieoverdracht. Dit betekent verlies! Wij ontwikkelden een systeem met koeling en verwarming zonder extra energieoverdracht waarbij het comfort op hoog niveau staat.

Antwoord op uw vragen?

Neem contact op

Persoonlijk gesprek?

Maak een afspraak Offerte aanvragen